Psihologija: Toksično vezivanje za partnera

Jeste li izašli iz toksične veze, ali i dalje imate osjećaj da ste psihički i emocionalno ostali u vezi s dotičnom osobom? Moguće je da se radi o vezanosti kroz traumu. Najčešće se to događa u i nakon veze s narcisoidnom osobom. Čini vam se da ste zapeli i da nikada neće prestati misli o toj osobi.

Važno je reći da što ste duže bili u tom odnosu punom uspona i padova, to se stvorila veća toksična vezanost za partnera. Vaš mozak je postao kemijski ovisan o nagradi, potvrdi, ljubavi koja je dolazila od strane druge osobe. Iako vam je veliki dio odnosa bio prožet bolnim situacijama, vi svejedno teško puštate tu osobu.

Ovo se još naziva i Stockholmski sindrom. Prema njemu žrtva se zapravo emocionalno veže za svog zlostavljača te ga u jednom trenutku počinje opravdavati, žaliti jer je i njemu teško te potpuno izgubi osjećaj realnosti i onoga što joj se događa.

Znakovi koji upućuju na toksičnu vezu

  • Nadate se da će se osoba javiti, iako je prošlo manje ili više vremena od kada ste prekinuli.
  • Ne možete se ni zamisliti s nekom drugom osobom (svi ostali su vam previše dosadni i nezanimljivi u odnosu na tu osobu).
  • Još uvijek se nadate da će se druga strana promijeniti i postati dovoljno dobar partner (iako vam je na sve načine pokazao/la da neće).
  • Često vam je u mislima i snovima.
  • Pitate se jeste li ipak pogriješili što ste otišli, što se niste više trudili te jeste li ipak sve napravili da bi vaša veza uspjela.
  • Duboko ste uvjereni da je ta osoba bila muškarac/žena vašeg života i da nikada više nećete nikoga moći voljeti.
  • I dalje nakon raznih situacija u kojima je partner bio prema vama bezobrazan, grub, toksičan, vi ga imate potrebu braniti pred drugima. Ili, pak, u svojoj glavi nalazite razna opravdanja za njegova ponašanja.
  • Imate osjećaj da se u svojoj mislima često s njima svađate, raspravljate ili nešto niste „prožvakali“ u cijeloj toj priči.

Povezane objave

Žrtve manipulacije

S obzirom na sve moguće vrste manipulacija koje se događaju u toksičnoj vezi, nije nikakvo čudo da se dogodi ovakva vrsta vezivanja. Kako narcisi najčešće odabiru suovisne osobe koji su željni tuđe potvrde i gladni ljubavi, vrlo lako ih je na razne načine izmanipulirati i uvjeriti da je problem u njima, da nisu normalni, da nisu sposobni itd. Polaganom manipulacijom iz dana u dan, osoba gubi sebe i svoje razmišljanje te počinje vjerovati drugoj strani. Nakon stalnih uspona i padova u ovakvim vezama osoba polako gubi svoju moć i snagu. Obasipanje ljubavlju, omalovažavanje i odbacivanje poznat je naizmjenični ciklus u vezi s narcisoidnom osobom.

U jednom trenutku počinje vjerovati da neće preživjeti bez te druge osobe. Kao dijete koje ne može preživjeti bez roditelja. Uz sve ovo, osobe koje su nekada bile ili jesu u toksičnoj vezi, uglavnom vuku obrasce iz svog djetinjstva. Zato im se u takvim odnosima samo iznova otvaraju stare rane.

Zdravstveni problemi

Ako toksičnu vezu pogledamo sa strane funkcioniranja mozga, dolazimo do informacije da se u takvoj vezi zbog ciklusa zlostavljanja oslobađa hormon kortizol koji je štetan za zdravlje čovjeka. Oslobađa se u stresnim situacijama što je zapravo većina vremena u toksičnoj vezi.

Stalno povišen kortizol dovodi do mnogih zdravstvenih problema: lupanje srca, povišen tlak, poremećaj ciklusa kod žena, pretilost ili problemi u prehrani, poremećaj raspoloženja, anksioznost, depresija itd. Zato vam se nakon prekida i početnog osjećaja oslobođenja može dogoditi kriza, promjene u tijelu, zbunjenost i slično. Zapravo vam se događa “zapamćena trauma” iz odnosa. Nakon bombardiranja ljubavlju, slijedilo je omalovažavanje i odbacivanje i opet ispočetka. Dobijete malo olakšanja, ali nakon toga kreće bolna faza.

U toksičnom odnosu preplavljeni ste ovim hormonom i zato vas nečije javljanje, trenutak nježnosti, nada da će se nešto promijeniti dovodi do trenutnog oslobođenja. Kao ovisniku koji dobije svoju dozu. A tu dozu vam daje osoba od koje se oslobađate.

~

Kako prekinuti toksičan odnos?

Upravo kod prekida ovakvih veza potreban je no contact, odnosno prekid svih kontakata s dotičnom osobom. Zbog djece poželjan je samo najosnovniji kontakt. Ovo je jako važno dok ste u fazi oporavka i dok svoje tijelo i um učite na drugačiji način funkcioniranja. Prestajete biti izloženi stalnom stresu i borbi koja se odvijala u toksičnom odnosu.
Dok se borite sami sa sobom u prekidanju ove veze na svim razinama, može pomoći tjelovježba, šetnja u prirodi, razni hobiji (makar i kratko tijekom dana), druženje s osobama koje vas čuju, podržavaju i s kojima možete biti svoji te čitanje ili glazba.

Zdravija prehrana obogaćena vitaminima također vam može pomoći u ovom procesu. Ona ujedno doprinosi boljem funkcioniranju mozga i tijela.

I zapamtite da jedan korak unatrag ne znači da ste opet na početku. Sve je to put oporavka koji ima dobre, ali i one teže dane koje strpljivo i suosjećajno valja prihvatiti za vlastito dobro.

Više objava izkategorije