Svakodnevna konzumacija dvije kašike maslinovog ulja u jednom obroku prazne žučne kesu i tako se smanjuje šanse za nastanak kamena. Ako simptomi nisu izrađeni i nema tegoba, pacijent ne mora “pod nož”. Tada se ključne preporuke odnose na to kako bi pacijent pridržavao određene načine ishrane
Kada smo živčani, često imamo navigaciju da kažemo da je „proradila žuč“. Ima li istine u tome? Kada se naljutimo, da se izaziva uzbunu u središnjem živčanom sustavu. Taj se podražaj prenosi na probavu i žučnu kesu. Ona se steže i voli sadržaj u crijevu, što dozvoljava bolove u želji.
Ali najžešći bolovi protežu jedno od vrlo učestalih oboljenja kod nas i u svijetu – kamen u žučnoj kesi (holelitijaza). Ljudi koji imaju i ne znaju da ga imaju, jer ne osjećaju simptome.
Usprkos tome, u određenom trenutku kamen može dozvoliti bol. S tim problemom se češće suočavaju žene, jer ženski hormon estrogen pogoduje stvaranju kamena u žuči.
Međutim, postoje i drugi faktori rizika. Ako su vam roditelji, baka ili djed imali kamen u žuči, postoje veći izgledi da ga i sami dobivamo. Iako je glavni faktorima opasnosti ipak pretilost i povećan holesterol.
Ako često jedete masno, tjelesno je stalno da stalno izrađuje žuču neophodnu za sagorijevanje masti i za više normalnih količina od jednog litra dnevno.
Stručnjaci tvrde da povećavaju koncentraciju holesterola u krvi, ishrana pretvarano masnom hranom i bogataš holesterolom, gojaznost ili naglo mršavljenje mijenja pH vrijednost žuči.
Uloga hrane
Identificirani efekat ima i godine života (više od 40), otežano pražnjenje crijeva, dijabetes, trudnoća, uživanje oralnih kontraceptiva, nedovoljna fizička aktivnost, zapaljenje žučnih kese i bolesti jetre.
Ipak, od toga šta jedemo, umnogome zavisi da li ćemo dobiti kamenac u žuči ili ne. Hrana utječe na taj način što povećava ili smanjuje zasićenost žuči holesterolom.
Neke namirnice utječu na rastvaranje holesterola, čineći ga manje opasnim. Pakiranje droge, korištenje na kontrakciji žučnih kese, koje izbacuju kamenje u kanal i izaziva bolove.
Ishrana siromašna dijetnim vlaknima i dosta šećera pospešuje nastanak kamena. Iz tog razloga potreban je unos integralnih žitarica i raznovrsnog glasa i povrća.
Višak kilograma sa praćenim povećanim vrijednostima ukupnih holeterola i triglicerida, sa smanjenim “dobrim” i povećanim “lošim” holeterolomima, također su podloženi za nastanak kamena.
Naglo mršavljenje i restriktivno dijete, posebno sa dnevnim unosom manjim od 1.000 kalorija, isto tako može pospješiti svoje pojave a mršavljenje brže od pola do jednog kilograma nedjeljno predstavlja veliki rizik za nastanak kamena u župi.
Rizik se može smanjiti u toku smanjenja tjelesne mase uneseno jednom dnevno 10 grama maslinovog hladnog cijeđenog nerafiniranog ulja. Svakodnevno dvije kašike maslinovog ulja u jednom obroku dovode do toga da se žučna kesa bar jednom dnevno isprazni i tako smanji šansa za nastanak kamena.
Bolne kolike
Napadaji bola (kolike) se javljaju nakon obilnog obroka. Pacijent u dijelu gornjeg trbuha osjeća jak bol i ima grčeve koji zahvaćaju leđa i ramena. Bol popušta kad kamen pod pritiskom kroz žučni kanal dospije u dvanaesterac.
Ako bol ne mora nužno potražiti pomoć liječnika. Nakon što se ultrazvukom potvrdi dijagnoza, uglavnom se preporučuje laparoskopija. Postoje i lijevi koji rađaju kamen u žuči, ali oni moraju uzeti dugi period da bi imali dobre rezultate.
Ako se žučna kesa jednom odstrani, tegoba više nema. Ali, da li cijeli organ može ukloniti bez negativnih posljedica? Zbog toga, simptomi nisu izrađeni i nema tegoba, pacijent ne mora “pod nož”.
Tada se ključna preporuka odnosi na to da pacijent pridržava određene načine ishrane: strogo se zabranjuje masna, začinjena i pržena jela. Pacijenti sa kamenom u žučnoj kesi nipošto ne smiju sami uzimati sredstva koja postižu svoje izbacivanje. Ti pripremi podstiču pomjeranje kamenčića, što može donijeti značajne komplikacije.
Ne preskači doručak
Dugi periodi bez hrane stvarali su se za nastanak kamena u žučnoj kesi. Bez stimulacije koja se koristila hranom, ne stvara se dovoljno razblaženih žučnih kiselina koje održavaju holesterol u razblaženom stanju, a kada nisu sposoban stvoriti kamen. Zato je štetno preskakati doručak, posebno doručak.
Višak kilograma
Višak kilograma predstavlja rizik za nastanak kamena u župi, posebno kod sredovječnih žena. Višak od svega četiri – kilogram za kućne ljubimce, povećava rizik. Smatra se da su viši masti dovodi do većeg izlučivanja holeterola u župskom kesu, gdje se na zgusne formira jezgra budućeg kamena.Višak triglicerida u krvi, a manjak HDL holesterola povećava sklonost stvaranja kamena u žučnoj kesi.
Mršavljenje na brzinu je opasno
Naglo mršavljenje je siguran način da se dobije kamen. Ako se drži jako restriktivna dijeta sa minimalnim unosom masti (ispod 800cal) žučna kesa se ne stimulira dovoljno na kontrakciju i izbacivanje žuči. Žuč zaostaje u njoj i pokreće stvaranje kamena. Što je čovjek deblji i brže mršavi veći je rizik. Mršavljenje brže od pola do jednog kilograma nedjeljno predstavlja veliki rizik. Rizik će se značajno smanjiti ako se u toku mršavljenja unese jednom dnevno 10g masnoće. Veoma je korisno da to bude maslinovo ulje.
Uloga masti
Konzumiranje veće količine zasićenih masti i holesterola može pospješiti stvaranje kamena. Nisu sve masnoće iste. Unošenje veće količine maslinovog ulja sprečava stvaranje kamena. Unošenje velike količine masti može dovesti do gojaznosti tako da se povećava sklonost ka stvaranju kamena.
Međutim, kada se već stvorio kamen nije sigurno da smanjenje konzumacije masnoće pomaže u sprečavanju žučnih kolika. Ranije se smatralo da obroci bogati mastima podstiču lučenje hormona holecistokina, koji navodi žučnu kesu na kontrakciju i izaliva bol. Po nekim novijim istraživanjima podjednako često i nemasni obrok izaziva bolove. Ipak, generalno, ishrana sa manje masti, čak i ako ne sprečava žučni napad, dobra je za zdravlje uopšte.
Kafa – krivac za bol
Kafa može da podstakne žučnu kesu na kontrakciju i dovede do napada. Bez obzira da li je sa kofeinom ili bez njega, kafa često dovodi do pojave bola, tako da se pretpostavlja da kofein nije krivac. Ta nepoznata supstanca iz kafe dovodi do porasta nivoa holecistokina i preko njega utječe na žučnu kesu. Korisno bi bilo da osobe sa kamenom u žuči izbjegavaju sve vrste kafe.
Više povrća
Žene vegetarijanci bez obzira na godine i tjelesnu težinu mnogo rjeđe imaju kamen u žuči od žena koje jedu meso. Ne zna se pravi uzrok. U svakom slučaju neki sastojak povrća sprečava nastanak kamena i prorjeđuje žučne napade.
Biljna vlakna u svakom slučaju djeluju protiv kamena, ali ima i drugih sastojaka koji djeluju povoljno. Neki istraživači smatraju da je u pitanju biljni protein. Na primer sojin protein smanjuje zasićenje žuči holesterolom i na taj način smanjuje rizik pojave kamena.
Žučne napade sprečavaju jezgrasto voće, grah, leća, grašak, a posebno naračža. Po nekim studijama hrana koja sadrži dosta magnezija sprečava nastanak kamena u žuči. Dobri izvori magnezija su tamnozeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke i mlijeko.
Malo alkohola
Male količine alkohola povećavaju rastvorljivost holesterola pa se smanjuje vjerovatnoća nastanka kamena. Dovoljno je popiti pola čaše vina ili piva na dan ili samo trećinu čašice žestokog pića dnevno. Uzimanje veće količine alkohola ne povećava zaštitu.
Preventivne mjere
- Ograničiti unos holesterola iz hrane (meso, mesne prerađevine i punomasni mliječni proizvodi), a jesti hranu bogatu biljnim vlaknima i vitaminom C (grejpfrut, naranče, kivi, limun, bobičasto voće, papriku, lisnato zeleno povrće, paradajz, krompir, karfiol).
- Smanjiti kalorijski unos, jer gojazne osobe imaju šet puta veće šanse da dobiju kamen u žuči od osoba sa normalnom tjelesnom masom.
- Smanjiti unos šećera i njegovih koncentrata – povećani unos šećera skoro udvostručuje rizik od pojave kamena u žuči.
- Jesti morsku ribu (lososa, tunu, oslića) jer ima visoku koncentraciju korisnih omega-3 masnih kiselina koje mogu usporiti stvaranje kamena.
- Redovno vježbati, minimum 30 minuta dnevno fizičke aktivnosti, poput brzog hoda, tenisa, ili aerobika u vodi, pet puta nedjeljno, značajno smanjuje šanse za formiranje kamena.
Discussion about this post