Kontrola unosa šećera
Doktor Drew Ramsay tvrdi da je prirodni šećer vitalan za zdravlje mozga koji koristi 400 kalorija glukoze svaki dan, ali to ne znači da će unos dvije čokolade dati vašem mozgu potrebnu kvalitetnu energiju. Doktor sugeriše da od 400 kalorija koje su potrebne za normalno funkcioniranje mozga, četvrtinu treba unijeti ishranom.
Fruktoza koja se nalazi u namirnicama nije korisna našem mozgu i treba je zamijeniti prirodnim šećerima koji se nalaze u voću.
Najopasnije je to što često nismo svjesni da konzumiramo umjetni šećer jer je on “skriven” u nekom proizvodu. Ti se slatki proizvodi inače vrlo lako jedu, pa je to jedan od razloga zašto se lako pretjeruje s kolačima, kremama, bombonima i ostalim slasticama.
Šećer u namirnicama
Za naše zdravlje korisno je znati koliko šećera ima u pojedinim namirnicama koje konzumiramo. Na primjer banana srednje veličini sadrži 14 grama prirodnog šećera, dok u kelju ima mnogo više. Ove dvije namirnice polako oslobađaju energiju što je veoma bitno u postepenom povećavanju inzulina.
Zaključak doktora Ramsaya je da prirodni šećer u određenim količinama može pomoći vašem mozgu da radi na najbolji način.
Vrste šećera
Šećer daje energiju ako ga potrošimo, a ako ne, stvara masne naslage u našem organizmu na vrlo osjetljivim i opasnim mjestima. On je isključivo potrošač vitaminskih i mineralnih zaliha organizma. Posebno se za metabolizam šećera troše vitamini B-skupine. Smeđi šećer je po hemijskom sastavu isti kao i bijeli šećer. Prednost smeđeg šećera je u tome što ne izaziva dodatnu fermentaciju u crijevima. Poželjno je stoga uvijek umjesto bijelog, koristiti smeđi šećer ako ga već moramo upotrijebiti, primjerice za spremanje kolača.