Treba znati da je ispravna prehrana za dijabetičare ona ista hrana, isti način ishrane kakav se savjetuje općoj populaciji. Svjestni smo i toga, da se mnogi ljudi i ne hrane baš zdravo. Takav luksuz dijabetičari ne smiju sebi dozvoliti.
Osim toga, ne važe sve iste upute za sve dijabetičare. Mnoga osnovna pravila, doduše, važe za sve oboljele od šećerne bolesti, kao što, na kraju krajeva, vrijede i za svakog čovjeka koji želi sačuvati svoje zdravlje.
Tjelesna težina igra važnu ulogu
Za provjeru težine vrlo često primjenjuje se Body Mass Index (BMI). Ako je taj indeks nizak (ispod 19) ili – što je češći slučaj – visok (viši od 25 ili čak 27), potrebno je razgovarati s liječnikom treba li i na koji načina izmijeniti dnevni unos kalorija.
Ulja u prehrani za dijabetičare
Povoljne vrste ulja: Maslinovo i ulje od uljne repe
Dijabetičari imaju povećan rizik od infarkta srca, moždanog udara ili smetnji u krvotoku. Ako ih žele preduprijediti, moraju za ishranu birati povoljne masnoće; time će izaći nakraj s već povećanim masnoćama u krvi ili oštećenjima krvnih sudova. Povoljne masnoće imaju visok udio nezasićenih, prije svega jednostavnih nezasićenih masnih kiselina. Vrste ulja bogate jednostavnim nezasićenim (mononezasićenim) masnim kiselinama su: lješnikovo ulje, maslinovo, ulje od uljne repe, bademovo, ulje od kikirikija i sezama. Ovim uljima treba zamijeniti mnogo češće za kuhanje upotrebljavane masnoće pretežno životinjskog porijekla kao maslo, mast, puter i pavlaka. Korisne masti sadrže i guščije salo, zatim orašasti plodovi i avokado. Ali, ni sa tim ne treba pretjerivati jer je mast uvijek jako kalorična.
Savjet: Gdje koristiti navedena ulja
- Začinite salate kao masnoću za povrće i kuhana jela sa mesom
- Za prženje i pečenje mesa i povrća
- Za pripremanje prepečenog hljeba (umjesto masnoće za podmazivanje)
- Za mariniranje i pripremanje ribe i sira
Zasićene masne kiseline su nepovoljne masnoće koje treba upotrebljavati vrlo štedljivo. Njih nalazimo prije svega u namirnicama životinjskog porijekla.
Budite vrlo štedljivi i sa skrivenim preprženim masnoćama; one su česte u gotovim proizvodima i gotovim jelima, u industrijski proizvedenim slatkišima i u pecivu, čokoladama i gotovim jelima od povrća.
Na popisu sastojaka koji mora postojati na svakom gotovom proizvodu također mora biti navedeno da li on sadrži prepržene ili masnoće u stvrdnutom stanju (margarin i sl.)
Jedite više puta dnevno
Većina dnevnih potreba za kalorijama treba biti pokrivena ugljikohidratima. To je nešto novo za brojne dijabetičare. Jer, neki dijabetičari smatraju da moraju biti vrlo štedljivi upravo kad je riječ o živežnim namirnicama koje sadrže ugljikohidrate. To nije tačno!
Osnovu pravilne ishrane za dijabetičare čine:
- Svježe voće,
- povrće i salate,
- orašasti plodovi,
- riža, rezanci
- malomasni mliječni proizvodi.

Mnoge živežne namirnice koje sadrže ugljikohidrate bogate su istovremeno i korisnim balastnim materijama. Svježe voće organizmu daje životno važne vitamine i mineralne materije; zato biste voće trebali obavezno jesti više puta u toku dana.
Ali šta ćemo u tom slučaju sa šećerom ?
Novo i spektalurano za mnoge bit će preporuka od sredine 90-tih godina prošlog stoljeća da se šećer (misli se na šećer koji se upotrebljava u domaćinstvu) kao dodatak za poboljšanje ukusa pod određenim uvjetima prihvatljiv!
Dr. Monica Toeller sa Istraživačkog instituta za dijabetes u Diseldorfu kaže:
“Kao i za sve ljude koji se žele zdravo hraniti i uzimanje šećera dnevno treba iznositi manje od 10 procenata ukupne količine unsenih kalorija; to znači maksimalno 30 do 50 grama šećera dnevno.”
Ali: Osobe koje imaju povišen šećer u krvi taj šećer koji se upotrebljava u domaćinstvu trebaju jesti samo zajedno s drugim hranljivim materijama i balastnim tvarima.
Dijabetičari ne smiju uzimati šećer u pićima. Jer, u tom slučaju prebrzo se podiže nivo šećera u krvi. Pića koja sadrže šećer prikladna su samo u slučajevima kada treba spriječiti hipoglikemiju.
Ovo biste morali znati: Sa dvije male kugle sladoleda od vanilije već ste pojeli oko 6 grama šećera.
Kad sami pripremate jela, lako ćete kontrolirati sadržaj i količinu šećera. Nasuprot tome kod mnogih kupljenih proizvoda koji sadrže šećer, na etiketi nije naznačeno koliko sadrže šećera, balastnih materija i ugljikohidrata.
Zaslađivaći kod prehrane za dijabetičare
Za zaslađivanje jela i pića možete koristiti sljedeće zaslađivate.
Sladila bez kalorija su :
- Acesulfan K
- Aspartam
- Ciklamat
- Neohesperdin DC
- Saharin
- Taumatin
Sladila sa kalorijama su :
- Isomalt
- Maltit
- Manit
- Sorbit
- Ksilit
- Fruktoza

Mnogo je u trgovinama proizvoda koji su zaslađeni sladilima. Oni su namijenjeni svima koji čuvaju liniju ili bi željeli smršati. Limunade, voćni jogurti i džemovi sa vještačkim sladilima, siromašniji su kalorijama u poređenju sa proizvodima zaslađenim šećerom.
U mnogim proizvodima koji se nude specijalno dijabetičarima – kolačima, pecivu, čokoladi i bombonama – šećer je nadomješten nadomjescima, a svi oni sadrže kalorije (sorbit, isomalt, fruktoza), koje imaju šećer u sebi. Ovi proizvodi mogu biti u prednosti nad onim zaslađenim šećerom samo pod uslovom da imaju manje masti i manje kalorija nego oni. No, ovi proizvodi su često i dvostruko skuplji od običnih.
Upoređujte prilikom kupovine količinu masti i kalorija kao i cijene!
Za dijabetičare ne moraju obavezno biti problem normalni kolači u kojima nema mnogo masnoće i koji sadrže nekoliko grama šećera.
Obična kućna vaga i samokontrola nivoa šećera u krvi pomoći će vam da sve držite pod kontrolom i odlučujete šta i koliko želite a šta i koliko možete sebi dozvoliti.
Čaša vina dnevno nekim dijabetičarima, uopće nije nikakav problem. I čaša obične pive uz jelo mnogima može biti užitak. Međutim, i vino i piva mogu biti problematični za nekoga ko ima visoke masnoće u krvi (trigliceride), visok krvni tlak i ako je debeo. Alkohol vrlo nepovoljno utiče na sve ove smetnje. I kod teške neuropatije treba odustati od alkohola.
Discussion about this post