Stoga je veoma važno zdravo se hraniti i unositi potrebne vitamine. Istraživanja stručnjaka su donijela do kreiranja liste od pet jednostavnih savjeta kako jesti zdravo:
1. Uvijek se pripremite unaprijed
Ubrzani tempo života tjera nas da se okrenemo brzoj hrani. Stoga je veoma važno unaprijed pripremiti i ponijeti sa sobom hranu koju ćemo konzumirati tokom dana, tokom pauze na poslu ili između dnevnih aktivnosti.
2. Jedite povrće
Preporučljivo je polovinu svakog tanjira prekriti različitim vrstama povrća. To ne mora uvijek biti salata već i kuhano povrće. Trebate da steknite naviku da u jela koja svakodnevno pripremate dodate više povrća te da ga koristite kao glavni sastojak. Za grickanje između obroka, neka vam pri ruci uvijek budu sirova mrkva, celer, komorač (kopar) i paprika narezani na prutiće.
3. Jedite piletinu i ribu
Unos proteina je od velike važnosti za pravilnu ishranu. Osim ribe i piletine preporučuje se i unos oraha, jaja i različitih vrsta sjemenki. Kao bijelo meso, pileća su prsa odličan izvor klorina, fosfora i riboflavina. Riba, ne samo da važi za odličan izvor proetina, već je vrlo bogata omega 3 masnim kiselinama, koje su ključne za naš nervni sistem i mozak, i važne za ponašanje i učenje.
4. Smanjite unos šećera
U prosjeku, unos šećera čini 10 posto dnevnog unosa hrane svakog čovjeka, pokazalo je istraživanje stručnjaka sa Harvarda. Ova količina šećera može biti opasna, iako je ovaj sastojak prisutan u brojnim namirnicama koje kupujemo. Zato je za zdravu ishranu potrebno izbjegavati procesiranu hranu, umjesto čokolade unositi kakao, a umjesto voćnog keksa i sličnih proizvoda unositi obično voće.
5. Uzmite avokado i bademe
Avokado je ponajviše zdrav za srce. Ne sadrži mnogo šećera, a bogat je vitaminima. Bademi, obični ili pečeni, također imaju visoku nutricionu vrijednost.
Avokado je pun nutrititivnih vrijednosti jer je bogat nezasićenim masnim kiselinama, kalorijama, željezom, bakrom, fosforom i magnezijem. Osim toga, izvor je vlakana i bogat vitaminima A, C i E, ali i kalcijem i kalijem.
Većinu antioksidanata pronalazimo u smeđoj korici badema, zbog čega stručnjaci savjetuju da ih ne gulite. Antioksidanti štite stanice od oksidacijskog oštećenja koje može oštetiti molekule unutar stanica, ubrzati proces starenja i povećati rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste raka.