Jabuka je osvježavajuće voće samo sebi svojstvene arome i okusa, kojeg najbolje definiramo kao slatko-kiseli okus. Najčešće se jede sirova, ali se i peče, kuha, suši. Također prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjeni jabučni ocat.
Možete je jesti sirovu, a može se i skuhati, preraditi u sokove, marmelade, a poznato je i vrlo cijenjeno jabukovo sirće. Jabuke često možete naći u dijetama za mršavljenje, jer sadrže više od 10 posto dnevne količine dijetalnih vlakana koju preporučuju nutricionisti.
Stručnjaci su analizirali hemijski sastav ove voćke i utvrdili da su njene fitohemikalije sredstvo protiv najmanje tri vrste karcinoma – pluća, debelog crijeva i jetre.
Potebna studija pokazala je da oni koji jedu pet ili više jabuka sedmično imaju zdravija pluća. Za razliku od onih koji ih jedu manje ili ih uopšte ne jedu. Jabuke su zdrave i zato što olakšavaju probavu, a sadrže i korisne materije koje stimulišu imuni sistem.
Jabuka i njenje prednosti
Ovo voće obiluje mnogobrojnim vitaminima i mineralima, jabukovom, limunskom, mravljom kiselinom i prirodan je izvor ugljenih hidrata. Voćni žele jabuke efikasno apsorbuje vodu i toksične materije u crijevima. Na taj način jabuka eliminiše otrove iz organizma. Zdravstvene dobrobiti jabuke su mnogobrojne.
Značajna je i zbog toga što sprečava razvoj srčanih bolesti. Također reguliše šećer u krvi, poboljšava vid i krvnu sliku, snižava pritisak i sprječava gubitak tonusa mišića. Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana, a ako se oguli kora ostaje samo 2,1 grama ovih značajnih hranljivih materija. To je razlog zašto je preporučljivo da se jede neoguljena jabuka.
Pektin u jabukama
Zahvaljujući sadržaju pektina (netopivog vlakna koji bubri u doticaju sa vodom) u našem želucu jabuka uspijeva postići dodatni osjećaj punoće i sitosti. Time jabuka postaje namirnica izbora prilikom provođenja redukcijskih dijeta, jer služi upravo otklanjanju osjećaja gladi. Jabuka osim toga sadrži dijelom i monosaharid fruktozu, šećer koji može izazvati zadovoljenje želje za slatkim. Ali da ne dolazi do velikih promjena u koncentraciji glukoze u krvi. Iz tog razloga, posljedično se ne povećava izlučivanje hormona inzulina koji može potaknuti uskladištavanje šećera i stvaranje masti iz šećera.
Jabuke također imaju djelovanje i kod dijabetesa, bolesti srca i bubrežnih oboljenja
Spomenuti pektin sadržan u jabuci u količini od oko 1,2 grama, ima vrlo povoljan učinak na probavni sistem. Jabuka bez kore ili pak u kuhanom obliku preporučuje se u prehrani bolesnika oboljelih od bolesti žuči, bolesti debelog crijeva i kod čira na želucu. Sočna se jabuka svakodnevno preporučuje u dijeti srčanih bolesnika. Pečene jabuke ukusna su i hranjiva užina koja se preporučuje u prehrani bubrežnih bolesnika. Jabuka se može upotrijebiti u prehrani osoba koje moraju voditi računa o tome da unose manje količine kalija i fosfora, odnosno, kalcija u svoj organizam.
Nadalje ovo je voće djelotvorno u zaluživanju mokraće (stanje koje je potrebno održavati kod šećerne bolesti, acidoze, bolesti srca, bolesti jetra i bubrega praćenih acidozom, kod hroničnih proljeva, komplikacija u trudnoći i dugotrajnog gladovanja. Svakako bi ovo voće trebalo preporučiti onim osobama koje obožavaju meso i svakodnevno konzumiraju veće količine mesa, jer se njihov organizam dodatno mora “boriti” protiv suvišnog zakiseljavanja.
Discussion about this post