Omega – 3 masne kiseline imaju protivupalna svojstva i pružaju zaštitu kardiovaskularnog sistema, snižavanjem krvnog pritiska. Konzumiranjem 30 – 50g oraha dnevno, obezbjeđuje se dnevna propisana doza omega – 3 masnih kiselina i znatno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Iako se orasi smatraju masnim voćem ove kiseline sprječavaju oksidaciju „lošeg“ holesterola.
Nutritivna vrijednost oraha
Kalorijska vrednost oraha je velika, 100g oraha ima oko 650 kcal, odnosno 2738KJ. U najvećem procentu kreću se masti 63 – 65%, ali ukoliko se unose u kontrolisanim količinama, mogu i da podstaknu gubitak tjelesne težine, jer vrlo brzo zasite.
Orasi su bogati proteinima, dijetalnim vlaknima i vitaminima. Dominiraju vitamini grupe B: B1, B2, B3, B5 i B6, ali prisutni su i vitamini PP, E i A. Minerali koji su prisutni u ovom hrskavom orašastom voću su: kalijum, kalcijum, natrijum, željezo, fosfor i magnezijum.
Karakteristike oraha
Karakteristično za orahe je da nije samo plod ljekovit i hranljiv, već izuzetna ljekovita svojstva posjeduje mlado lišće. Čaj od lišća u kombinaciji sa medom koristan je za čišćenje i jačanje organizma. Prije svega pokazao se kao efikasan za poboljšanje varenja, protiv čireva, kostobolje. Koristi se za ispiranje desni radi sprečavanja bolesti i krvarenja istih, za ispiranje upaljenih očiju, gnojnih rana. Također mogu se liječiti brojne nepoželjne promjene na koži, kao što su bubuljice, kraste, lišajevi ili radi sprječavanja prekomjernog znojenja nogu.
Specifičan ukus koji orah posjeduje čini ga odličnim dodatkom slatkim, slanim jelima, ali i salatama. Zvanična medicina ga priznaje kao ljekovitog. Svakodnevnim korištenjem u određenoj količini orasi će nam omogućiti bolje zdravlje, veću energiju i živost organizmu.
Zanimljivosti o orahu:
- Orahovo drvo ima široku upotrebu u drvnoj industriji zbog svoje boje, dobre izdržljivosti i kvaliteta.
- Plod oraha ima široku upotrebu u prehrambenoj industriji.
- Lišće oraha može se koristiti za proizvodnju vina.
- Zelena opna ploda za proizvodnju likera – orahovače.
- Orahova smola puna je eterničnih ulja i jestiva je.
- Lišće i kora oraha koriste se često kao laksativ. A pored toga koriste se i u tretmanima kože. Za ovu primenu lišće treba brati u junu ili julu i brzo osušiti u hladovini. Kombinacija soka zelenih opni i meda, kada se prokuha, dobija se lijek za grlo.
- Jedna od zanimljivosti jest i da orah izgleda kao mali mozak, čak su bore i uvijanja baš kao i neo-korteks. Danas je poznato da orah pomaže u razvoju više od tridesetak neuro-transmitera za moždane funkcije.
ČAJ
Čaj od mladog lišća oraha, uz dodatak meda, koristi se za čišćenje, poboljšanje krvne slike i jačanje krvi, zatim jačanje želuca, olakšavanje probave, protiv raznih čireva, gnojnih rana svih vrsta, te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju.
Efikasan je u liječenju rahitičnih oboljenja kostiju, opće slabosti organizma, krvarenja zuba i bolesti desni.
Vrlo dobri rezultati postižu se u slučaju saniranja bubuljica, krastica na glavi, lišajeva na bradi, gnojnih osipa, prekomjernog znojenja nogu i bijelog pranja.
SIRUP
Od zelenih nedozrelih plodova ili samo od zelene ljuske, uz dodatak meda, priprema se ljekoviti sirup. Kod vanjske primjene orah se koristi za obloge i kupanje, protiv upale očiju, hroničnog ekcema i nečistih rana, a može da posluži i kao odličan preparat za kosu.
Mladi, zeleni orasi su bogati vitaminom C te drugim vitaminima te se stoga stavljaju u med kao “slatko”. S obzirom na to da predstavlja pravu riznicu vitamina proizvodi od oraha daju se bolesnicima, slabašnoj djeci i slabokrvnim osobama. Kada se trljaju na zraku, svi dijelovi biljke potamne i „oboje“ ruke crnom bojom koja se teško skida. Međutim, upravo zahvaljujući toj osobini od oraha se dobiva kvalitetno ulje koje se nanosi na kožu prije sunčanja, kako bi se osiguralo ravnomjerno i lahko tamnjenje.
Discussion about this post