eZdravlje.ba
PRONAĐI STRUČNJAKA
PRONAĐI USTANOVU
MEDICINA OD A DO Z
19:42 | 2. 6. 2023.
  • Zdravlje
  • Prevencija
  • Zanimljivosti
  • Zdrav život
  • Prehrana
  • Stručnjaci
  • Video
Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate
  • Zdravlje
  • Prevencija
  • Zanimljivosti
  • Zdrav život
  • Prehrana
  • Stručnjaci
  • Video
Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate
eZdravlje.ba
Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate

GMO (genetski modificirana) hrana

Kada govorimo o GMO (genetski modificiranim organizmima), imamo uglavnom negativno stajalište, posebice kad se radi o takvoj hrani. Međutim, sve osobe oboljele od dijabetesa ovisne o inzulinu koriste genetički modificirani inzulin. Naime, taj inzulin proizvodi bakterija Escherichia coli u koju je „usađen“ ljudski gen za proizvodnju inzulina. Našu djecu cijepimo cjepivom protiv hepatitisa B koje je proizvedeno postupkom genetskog inženjeringa.

04/01/2021
0
gmo-naslovnica
0
DJELJENJA
260
PREGLEDI
Podijeli na FacebookPodijeli na TwitterProslijedi na email

U eksperimentima se koriste genetski modificirani miševi kao modeli za istraživanje raka, debljine, bolesti srca i krvnih žila itd. Mogućnosti uporabe genetskog inženjeringa u medicini imaju veliki potencijal, primjerice tom tehnologijom mogli bi zamijeniti gene vezane uz neke teške bolesti. U ovom članku ćemo objasniti što su to GMO i postoje li opasnosti.

Šta su to genetski modificirani (GM) organizmi i GMO hrana?

Genetski modificirani organizmi mogu se definirati kao organizmi u kojima je njihov genetski materijal (DNK) promijenjen na način koji se u prirodi ne događa. Ova tehnologija još se naziva i „genska tehnologija“, „rekombinantna DNK tehnologija“ ili „genetski inženjering“. Ona omogućava prijenos određenih gena s jednog organizma na drugi, čak i među jako različitim vrstama organizama. Takve metode u svijetu se koriste za proizvodnju GM biljaka, koje se onda uzgajaju za ljudsku prehranu.

Zašto se proizvodi GM hrana?

Iako će o rizicima kasnije biti riječi, valja reći kako GMO hrana ima svoje prednosti u odnosu na konvencionalnu (organsku) hranu. Prije svega to su niža cijena, duži vijek trajanja proizvoda ili veća nutritivna vrijednost. Međutim, osnovni razlog zbog kojeg se GMO hrana počela proizvoditi bila je veća otpornost od nametnika i bolesti biljaka (smanjuje uporabu pesticida!).

Povezane objave

Karcinom - značaj rane detekcije malignih bolesti

Karcinom – značaj rane detekcije malignih bolesti

09/02/2022
582
Obnavljanje oštećenog srčanog mišića matičnim ćelijama

Obnavljanje oštećenog srčanog mišića matičnim ćelijama

09/02/2022
245

Koja GM hrana se uzgaja?

Ukupno je poznato 16 genetski modificiranih kultura. To su kukuruz, soja, pamuk, uljana repica, rajčica, krumpir, šećerna repa, riža, pšenica, karanfil, bundeva, duhan, cikorija, lan, dinja i papaja. Na gotovo svim površinama su uzgajane pretežito četiri poljoprivredne kulture. To su soja (čak 60% svih površina GMO hrane), kukuruz, pamuk i uljana repica.

https://youmatter.world/app/uploads/sites/2/2020/04/gmo-means-definition.jpg

Kako se određuju potencijalni rizici po ljudsko zdravlje?

Sigurnosne procjene GMO hrane uključuju: (a) izravne učinke na zdravlje (toksičnost), (b) mogućnost izazivanja alergijskih reakcija (alergogenost), (c) specifične tvari koje mogu imati hranidbena ili toksična svojstva, (d) stabilnost unesenog gena, (e) nutritivne učinke povezane s genetskom modifikacijom, (f) druge neželjene učinke koji mogu nastati zbog unesenog gena.

Šta bi moglo predstavljati opasnost za ljudsko zdravlje?

  1. Alergenost: U praksi se ne preporuča prijenos gena s hrane koja izaziva alergije, ukoliko se ne dokaže da protein proizveden iz gena nije alergen. Sva GMO hrana se testira na alergenost prema protokolima SZO (Svjetska zdravstvena organizacija) i FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda). Do danas nije pronađena GM alergena hrana.
  2. Prijenos gena: Problem bi moglao predstavljati prijenos gena iz GMO hrane u ljudske stanice ili u bakterije koje se nalaze u ljudskim crijevima (npr. prijenos gena za otpornost na antibiotike). Premda je vjerojatnost prijenosa mala, SZO i FAO stručnjaci predlažu da se uopće ne upotrebljavaju geni za otpornost na antibiotike.
  3. Outcrossing (križanje): Križanje se odnosi na prijenos gena GMO hrane na ostale usjeve ili na ostale biljke. Osim križanja, i samo miješanje GM hrane i konvencionalne hrane na poljima moglo bi imati posljedice po sigurnost hrane. Ovaj rizik je realan, jer je u SAD-u dokazano da je došlo do miješanja kukuruza koji je odobren samo za životinje, s kukuruzom za ljudsku prehranu.

Koje su moguće posljedice po okoliš?

Moguće opasnosti koje zabrinjavaju su mogućnost „bijega“ modificiranog gena u prirodu. Preživljavanje modificiranog gena nakon sjetve, osjetljivost korisnih kukaca na produkte gena te smanjenje bioraznolikosti.

Je li GM hrana sigurna?

Na ovo pitanje nije moguće dati jednoznačan odgovor. Svaku GMO hranu treba procijeniti posebno. GMO hrana koja se trenutno nalazi na tržištu u svijetu prošla je procjenu rizika i nije vjerojatno da uzrokuje rizik za zdravlje ljudi. Nadalje, u zemljama u kojima se GMO hrana prodaje nema dokaza o negativnom utjecaju na zdravlje.

Koje vrste GMO hrane se nalaze na svjetskom tržištu?

Sva GMO hrana koja se nalazi na svjetskom tržištu proizvedena je tako da zadovoljava jedan od tri uvjeta: otpornost na oštećenja insektima, otpornost na virusne infekcije i tolerancija na neke herbicide. Svi geni koji se koriste u GMO hrani uzeti su iz mikroorganizama.

 

Članak preuzet sa web stranice www.zzjzdnz.hr

Više objava izkategorije

Pet razloga zbog kojih se trebate svoje tijelo masirati

Pet razloga zbog kojih trebate svoje tijelo masirati

2 godine prije
757
zdravlje-zuba-naslovnica

Utjecaj svakodnevnih namirnica na zdravlje vaših zuba?

2 godine prije
223
Kako da voće i povrće uvijek bude svježe?

Kako da voće i povrće uvijek bude svježe?

2 godine prije
640
Ovo su razlozi zbog kojih ne mršate

Ovo su razlozi zbog kojih ne mršavite kako želite

2 godine prije
376
Sedam benefita redovne fizičke aktivnosti Poboljšajte kvalitet svog života

Sedam benefita redovne fizičke aktivnosti: Poboljšajte kvalitet svog života

2 godine prije
326
Donosimo vam dvanaest iznenađujućih uzroka depresije

Donosimo vam dvanaest iznenađujućih uzroka depresije

2 godine prije
539

Discussion about this post

Ezdravlje

POPULARNE OBJAVE PRETHODNIH 7 DANA

  • Bol u plućima i kašalj – kada je vrijeme za zabrinutost?

    Bol u plućima i kašalj – kada je vrijeme za zabrinutost?

    33 dijeljenja
    Podijeli 33 Tweetuj 0
  • Kada su trnci po tijelu alarm za uzbunu?

    0 dijeljenja
    Podijeli 0 Tweetuj 0
  • Šlajm u grlu – kako se riješiti sekreta iz pluća?

    23 dijeljenja
    Podijeli 23 Tweetuj 0
  • Dopamin – Kako se stvara, simptomi nedostatka i kako pospješiti

    0 dijeljenja
    Podijeli 0 Tweetuj 0
  • Maslinovo ulje je čuvar žučne kese

    15 dijeljenja
    Podijeli 15 Tweetuj 0
  • Početna
  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uslovi korištenja
  • Politika privatnosti
© 2019 Sva prava zadržana. Health Net d.o.o.
Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate
  • Zdravlje
  • Prevencija
  • Zanimljivosti
  • Zdrav život
  • Prehrana
  • Stručnjaci
  • Video

© 2019 e-zdravlje.ba - Vaš portal za zdraviji i uspješniji život!

Koristimo kolačiće za prikupljanje podataka o posjetama portalu. Nastavkom korištenja portala slažete se sa navedenom uslovima privatnosti.