Držite se podalje od demencije sa ovim namirnicama
Dok su voće i povrće izvrsni izvori hranjivih tvari u cjelini, neki od njih sadrže određene tvari koje mogu smanjiti rizik od demencije.
Paprike
Prehrana bogata paprikom je povezana sa značajnim smanjenjem rizika od Parkinsonove bolesti.
Istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu koje je vodila epidemiologinja Dr. Susan Searles Nielsen. Istraživali su prehranu 490 osoba sa Parkinsonovom bolešću da bi procijenili njihove prehrambene navike.
Otkrili su da je prehrana povrćem poput krumpira, rajčica, patlidžana, paprike u cjelini – paprike posebno – bila povezana sa značajnim smanjenjem rizika od Parkinsonove bolesti. Smanjenje za više od 30 posto u ukupnom poretku u odnosu na kontrolne skupine.
Najveća prednost je bila kod ljudi koji su jeli više od dvije do četiri paprike tjedno. Općenito, crvene, narančaste i žute paprike koje su bogatije hranjivim tvarima nego zelene.
Bobice
One su poznate po svojem visokom sadržaju antioksidansa, u stvari, one su jedna od najvažnijih namirnica prepune antioksidansa. A to znači da su super u borbi protiv oksidativnog stresa.
Prethodna istraživanja od strane znanstvenika sa američkog instituta National Institutes of Health, Washington State University, indijskog sveučilišta Annamalai i sveučilišta Oman Sultan Qaboos University College of Medicine, utvrdila su da su sve bobice povezane sa smanjenim rizikom od različitih oblika demencije.
Na primjer, otkrili su da jagode smanjuju ciklooksidaciju i povećavaju neurološko zdravlje; borovnice pružaju antioksidativnu zaštitu od oštećenja arterija i neurona, te su povezane sa povećanjem pamćenja i učenja.
Salate i zeleno lisnato povrće
Prema zapisima na MedicalXpress.com, studija provedena na medicinskom centru Rush University u Chicagu otkrila je da „jedenje jedne porcije zelenog lisnatog povrća dnevno može pomoći u očuvanju memorije i razmišljanja u starosti.”
Osim brojnih vitamina i minerala u lisnatom povrću, ono također sadrži folnu kiselinu, glavni nutrijent za kojeg je pronađeno da smanjuje rizik od demencije.
Brze činjenice o Parkinsonovoj bolesti
Parkinsonova bolest je druga po učestalosti neurodegenerativna bolest nakon Alzheimerove bolesti. Ona utječe na oko 130.000 ljudi u Velikoj Britaniji, obično ciljajući one iznad 50 godina starosti.
Trenutno ne postoji lijek za Parkinsonovu bolest, ali neki lijekovi se koriste za ublažavanje njezinih simptoma.
Toksični zagađivači u okolišu mogu biti glavni pokretač razvoja Parkinsonove bolesti, jer oni se mogu nagomilati u opskrbi hranom i utjecati na potrošače. Na primjer, perad i tuna su vodeći izvor arsena, mliječni proizvodi su najveći izvor olova, a plodovi mora su glavni izvor žive.
Smanjena izloženost pesticidima, teškim metalima, mliječnim i drugih proizvodima životinjskog podrijetla može spriječiti razvoj bolesti i drugih zdravstvenih problema.