eZdravlje.ba
PRONAĐI STRUČNJAKA
PRONAĐI USTANOVU
MEDICINA OD A DO Z
09:51 | 29. 1. 2023.
  • Zdravlje
  • Prevencija
  • Zanimljivosti
  • Zdrav život
  • Prehrana
  • Stručnjaci
  • Video
Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate
  • Zdravlje
  • Prevencija
  • Zanimljivosti
  • Zdrav život
  • Prehrana
  • Stručnjaci
  • Video
Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate
eZdravlje.ba
Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate

Med – takozvani nektar bogova

Med se smatra jednom od najprobavljivijih i najiskoristivih namirnica. S obzirom na to da sadrži znatan udio jednostavnih šećera, med se prvenstveno ubraja u energetske namirnice. Ali, za razliku od ostalih namirnica bogatih šećerom, med sadrži jednostavne ugljikohidrate - glukozu i fruktozu koji su lako iskoristivi za stvaranje energije, a višak se sprema kao rezerva energije (glikogen).

09/08/2021
0
Med - takozvani nektar bogova
27
DJELJENJA
192
PREGLEDI
Podijeli na FacebookPodijeli na TwitterProslijedi na email

Nutritivne karakteristike meda

Nažalost, zastupljenost meda u prehrani čovjeka je premala. Naime, med se smatra jednom od najprobavljivijih i najiskoristivih namirnica. S obzirom na to da sadrži znatan udio jednostavnih šećera, med se prvenstveno ubraja u energetske namirnice. No, za razliku od ostalih namirnica bogatih na šećeru, med sadrži jednostavne ugljikohidrate – glukozu i fruktozu koji su lako iskoristivi za stvaranje energije (manji je i utrošak inzulina), a višak se sprema kao rezerva energije (glikogen).

Za razliku od meda, šećer se u organizmu prethodno razgrađuje do glukoze i fruktoze nakon čega se molekule glukoze i fruktoze iskorištavaju kao pogonsko gorivo, a svaki se višak konvertira u masno tkivo. Osim toga konzumni šećer ne sadrži ništa drugo nego tzv. “prazne kalorije”, dok med obiluje i drugim nutritivnim i ljekovitim tvarima.

Osim glukoze i fruktoze od ugljikohidrata u medu nalazimo i saharozu (oko 5%), oligosaharide (koji nastaju tijekom čuvanja meda), dekstrine (svjetlije vrste sadrže manje količine, od 0,5-1%) i sl. Od ukupnog sastava med u prosjeku sadrži oko 1,6% proteina i to albumina i globulina, što potječe od cvjetnog praha ili iz žlijezda slinovnica pčela. Proteini u medu su lagani i pahuljasti, ali utječu na promjenu boje meda tijekom skladištenja i na proces kristalizacije (ubrzavaju ga). Med od medeljke sadrži više proteina. Osim proteina u medu se nalaze i pojedine aminokiseline, ali i razni enzimi o kojima podosta ovise promjene koje se u njemu dešavaju.

Povezane objave

Karcinom - značaj rane detekcije malignih bolesti

Karcinom – značaj rane detekcije malignih bolesti

09/02/2022
446
Obnavljanje oštećenog srčanog mišića matičnim ćelijama

Obnavljanje oštećenog srčanog mišića matičnim ćelijama

09/02/2022
174

Antioksidativna i ljekovita svojstva meda

S obzirom na nutritivne i energetske tvari koje se upliću u normalan metabolički sustav, velika cijenjenost meda kao namirnice proizlazi možda i iz toga što med sadrži mnogobrojne tvari sa ljekovitim svojstvima. Takve tvari obično nazivamo fitokemikalijama. Med se zbog svog sastava olako može ubrajati u namirnice s fitokemijskim profilom, a posebice iz razloga što sadrži flavonoide i fenole koji djeluju poput antioksidansa. Zbog takvih, ali i drugih molekula sličnih svojstava medu se pripisuju razna ljekovita djelovanja. Kao primjer navodimo samo neka, uglavnom dokazana ljekovita svojstava meda:

  • poboljšava rad metaboličkog sustava
  • potiče umnu i fizičku aktivnost
  • tamne vrste meda pomažu kod slabokrvnosti
  • poboljšava otpornost organizma jačajući imunološki sustav
  • djeluje antiseptično, pa je kao takav dobar i za vanjsku uporabu (npr. zacjeljivanje rana, opekotina, liječenje akni i sl.)
  • poboljšava apsorbiranje pojedinih tvari u organizam (lijekovi, mineralne tvari i sl.)
  • zbog određenog udjela antioksidativnih tvari djeluje poput detoksikacijskog sredstva na razini cijelog organizma
  • djeluje poput sedativa

Sportaši i med

Med je dobro poznat atletičarima, plivačima, planinarima i ostalim sportašima kao izvrsna energetska nadopuna. Takav renome meda može se zahvaliti njegovom jedinstvenom, balansiranom sastavu, čije komponente integriraju između akcija skladištenja i stvaranja energije. Glukoza se iz meda direktno i olako apsorbira u organizam čime ubrzano opskrbljuje organizam energijom. Fruktozin metabolički put je nasuprot glukozinom nešto sporiji što uzrokuje prolongiranje vremena za opskrbljivanjem energijom. Tako kao konačni efekt dobivamo bržu nadopunu energetskih potreba, koja osim toga i kroz duži period omogućuje stalnu nadoknadu bez dodatnog opterećenja probavnog sistema.

Med u kućnoj upotrebi

Osim za ljudsku prehranu med se može koristiti i u druge, ciljane svrhe. Neke od pripravaka koristili su i naši preci, a neki su novijeg datuma. S obzirom da je broj pripravaka i preporuka na bazi meda vrlo opširan i velik, za ovu smo se priliku odlučili samo za one najpoznatije ili možda bolje rečeno za one koji se najčešće upotrebljavaju.

Više objava izkategorije

Kako da voće i povrće uvijek bude svježe?

Kako da voće i povrće uvijek bude svježe?

2 godine prije
569
Ovo su razlozi zbog kojih ne mršate

Ovo su razlozi zbog kojih ne mršavite kako želite

2 godine prije
329
Sedam benefita redovne fizičke aktivnosti Poboljšajte kvalitet svog života

Sedam benefita redovne fizičke aktivnosti: Poboljšajte kvalitet svog života

2 godine prije
281
celer-naslovnica-ezdr

Celer je pun vitamina A, B, C, K i našem tijelu čini čuda

2 godine prije
701
Ovo su pravila ishrane za zdravu jetru

Ovo su pravila ishrane za zdravu jetru

2 godine prije
759
Otkrivamo koju hranu trebate konzumirati ukoliko se pretjerano znojite

Otkrivamo koju hranu trebate konzumirati ukoliko se pretjerano znojite

2 godine prije
623
Ezdravlje

POPULARNE OBJAVE PRETHODNIH 7 DANA

  • Bol u plućima i kašalj – kada je vrijeme za zabrinutost?

    Bol u plućima i kašalj – kada je vrijeme za zabrinutost?

    33 dijeljenja
    Podijeli 33 Tweetuj 0
  • Šlajm u grlu – kako se riješiti sekreta iz pluća?

    23 dijeljenja
    Podijeli 23 Tweetuj 0
  • Kada su trnci po tijelu alarm za uzbunu?

    0 dijeljenja
    Podijeli 0 Tweetuj 0
  • Maslinovo ulje je čuvar žučne kese

    15 dijeljenja
    Podijeli 15 Tweetuj 0
  • Dopamin – Kako se stvara, simptomi nedostatka i kako pospješiti

    0 dijeljenja
    Podijeli 0 Tweetuj 0
  • Početna
  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uslovi korištenja
  • Politika privatnosti
© 2019 Sva prava zadržana. Health Net d.o.o.
Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate
  • Zdravlje
  • Prevencija
  • Zanimljivosti
  • Zdrav život
  • Prehrana
  • Stručnjaci
  • Video

© 2019 e-zdravlje.ba - Vaš portal za zdraviji i uspješniji život!

Koristimo kolačiće za prikupljanje podataka o posjetama portalu. Nastavkom korištenja portala slažete se sa navedenom uslovima privatnosti.